Novartis Institutes for BioMedical Research

Cambridge, MA

Project

Novartis' new Cambridge campus includes collaborative research space, a full auditorium, specialized lab support, NMRs, a robotic drug analyzer, a high performance curtain wall, and a 3 MW trigeneration plant. In addition to lab space, the project also includes below grade parking, street level retail along Massachusetts Avenue, and a 1.5 acre green space.

This project had unique challenges because of the need to dig a utility tunnel under Massachusetts Avenue and to build enough flexibility to accommodate an evolving program and changes in technology. The new campus was designed by Maya Lin Studio, Toshiko Mori Architect, and Cannon Design. The project will achieve LEED Gold.

Size

795,000 SF

Completion

2015

Duration

4 years

Team
Owner
Novartis Institutes for BioMedical Research
Architect
Maya Lin Studio with Bialosky + Partners, Designer; Toshiko Mori Architect, PLLC;
Cannon Design, Executive Architect;
Michael Van Valkenburgh Associates, Inc., Landscape Architect
General Contractor
Skanska USA